Ons verslag rammen bespreekdag Winkel 21 januari

Zaterdag 21 januari Rammen bespreek dag TES bezocht.

Onder een goede publieke belangstelling  werden hier een kleine 20 rammen besproken van 7 inzenders op het schapenfokbedrijf B. Laan te Winkel. Geen grote aantallen maar zoals in de mooie  catalogus ook al stond vermeld, wellicht mede veroorzaakt door het verhaal rond de zwoegerprogramma en mogelijk ook het Smallenberg virus .Het laatste  lijkt mij iets ver gezocht misschien, maar het eerste punt lijkt mij niet denkbeeldig. Reden misschien voor de vrijwillige gebruikers van het zwoegerprogramma dit bedrijf dat  dieren uitsluit van een fokdag toch eens  een aan de jas te trekken met de vraag waar ze eigenlijk  mee bezig zijn. Want dat het systeem bij deze dienst van alle kanten rammelt is iedereen toch nu wel duidelijk lijkt ons, hier zijn nu onderhand voorbeelden ten over van. Hun beleid lijkt er daar erg op gericht haar eigen markt te beschermen i.p.v.  waar het de schapenhouder eigenlijk omgaat nl.zwoegrevrije dieren te houden  en dit middels goede  2 jaarlijkse test te controleren.

Deze dag stond meer in het teken met elkaar de dieren te bespreken i.p.v. een fokdag . In elke rubriek werden twee groepjes van elk drie mensen uit het publiek gekozen, om de dieren met elkaar te bespreken en op te stellen. Nadat de twee groepjes aan het woord zijn geweest was het aan de Jury bestaande uit P. Piters en M. Mulder.

Uit de 1A´s werden de kampioenen aangewezen. Uit de 1A van de oude rammen 3439-715 Comb. Bennenbroek/Laan en de 1A van de 1 jarige rammen 1405-753 B. Jenneboer werd  de kampioen gekozen. Net zoals het publiek, kozen de jury voor de ram van B. Jenneboer een ram met veel uitstraling en een mooi zij aanzicht.

Bij de ramlammeren werden er voor het kampioenschap een 3 tal rammen opgesteld. Ram 4078-2350 B. Laan, ram 1494-42409 fokker A. Marsman eigenaar B. Laan en ramlam 668-726280 H. Bies.

kampioen winkel 668-7628

Een drie tal ramlammeren met veel ras uitstraling. Als kampioen aangewezen door jury en door het merendeel van het publiek ram 668-726280. Een ram met een mooie ras uitstraling , droog beenwerk en beste vacht. Ram zou iets gevulder in de voor rug mogen zijn en iets langer in de middenhand. Mijn keuze ging voor de  bij A.Marsman gefokte ram van eigenaar B. Laan een ram met een goede kop, bespiering , bemerking achterbenen  en met een zeer mooie lengte.

1494-42409 fokker A.Marsman gefokte ram van eigenaar B. Laan mijn persoonlijke favoriet

Het TES maakt een andere keuze wat betreft fokdoel en laat in ieder geval de weegschaal in de tas zitten en laat punten als kop en luxe zwaar mee wegen . In mijn ogen resulteert  dit in vaak prachtige dieren om te zien(plaatjes). Over het algemeen zouden de rammen volgens mij meer inhoud mogen vertonen en dit  viel mij vooral op bij de ramlammeren dat ze over het algemeen een rib te kort kwamen, maar door dat de dieren gesierd zijn met veel uitstraling ´´vergeet´´ je dat weer.

Al met al een mooie schapendag om eens gezellig bij te praten .De dag werd afgesloten met een gezamenlijke maaltijd met echte hollandse kost boerenkool met worst en dat liet zich goed Smaken.                    PS Was mijn camera vergeten dus niet in staat om een recente foto te plaatsen vandaar dus geen foto.

Dit bericht is geplaatst in ons nieuws. Bookmark de permalink.

1 reactie op Ons verslag rammen bespreekdag Winkel 21 januari

  1. Bertus Laan schreef:

    Hallo Filippus,

    We hebben je verslag gelezen en we vinden het leuk dat je genoten hebt. Je geeft in je verslagen altijd duidelijk weer wat jij er van vindt en dat waarderen wij. Dat daarbij het fokdoel van de TES wel verschilt met wat jij voorstaat, is helemaal niet erg. Elkaar blijven respecteren in de keuzes die een elk maakt, geeft ruimte tot discussie en leren van elkaar. Jij bent gelukkig iemand die dit soort dagen aangrijpt om je mening te vormen. Soms wordt de TES of bepaalde leden ervan om hun dieren afgekraakt door bepaalde personen, terwijl die bewuste personen nooit op de fokdag of op de bedrijven komen van de leden. Dan heb je naar ons idee ook geen recht van spreken. Eerst komen kijken, dan pas je mening geven !! Dus bedankt voor het langskomen en voor je verslag.

    Groeten, Bertus en Sijke.

Reacties zijn gesloten.